Temadagar

Jag har haft tema dagar i två dagar om väldigt viktiga ämnen. Don't drink and drive, No smoking generation, alkohol- och drogmissbruk. Vet ni att det dör 450 personer i bilolyckor på 1 år och att minst 1/3 av olyckorna händer p.g.a att en alkohol påverkad person sätter sig bakom ratten? Om det inte skulle finnas några rattfyllerister så skulle det minska med minst 150 dödsfall per år? Av 8000000 bil resor varje dag så körs 16000 av dessa resor med alkohol i blodet. Alltså 1 av 500 bilar körs av en alkohol påverkad person! Detta är så hemskt att det inte är sant, hur kan en person en full person sätta sig bakom ratten och tycka att han ska köra. Det spelar ingen roll om man bara ligger 0.1promille över, Rattfylleri är Rattfylleri! En mamma kom till våran skola och berättade om hennes 11 åriga dotter, Cecilia, blev överkörd av en rattfyllerist 9 augusti 1992 och dog av detta. Jag fick tårar i ögonen av att höra detta. Cecilia skulle bara cykla till sin kompis efter middagen genom att lungt villaområde i trångsund/farsta. Detta tog hennes liv p.g.a att en man tyckte att han vara kapabel att sätta sig bakom ratten.


 Det kom en kille som berättade en hemsk historia om hans uppväxt, Calle. Hans mamma var alkoholist. Han började röka när han var 11 han drack varje helg från att han var 13 år då han också började testa hasch. Vid 19 års ålder var Calle en alkoholist och drogmissbrukare. Han rökte varje dag, tog lite heroin då och då drack dagligen. Hans mamma dog av alkoholen, och han ahde det mest hemska liv jag någonsin skulle kunna tänka mig. Vi pratade länge med calle om man låg i riskzonen för alkoholism. Man behöver inte dricka mycket eller ofta för att vara alkoholist. Om man har alkoholism i släkten så måste man direkt tänka mycket mer än vad andra gör. Calle säger att det är beteendet och känslan när man är full som gör en till alkoholist och konsumtionen är såklart en stort bidragande del. Gå in
här om du vill testa om du ligger i riskzonen. Kolla också på Calles hemsida om du behöver hjälp eller någon att prata med antingen om en kompis, vuxen anhörig eller dig själv.

Blod är tjockare än vatten, alkohol och drogor är tjockare än blod..


Jag tycker sådant här är otroligt viktigt att prata om och att folk är medvetna om denna sjukdom som kallas alkoholism. Alla ska tänka sig för när det gäller alkohol och speciellt droger. Droger är olagligt av en andledning även fast det kommer från "jorden" som folk säger.

Tänk er för!

Säg något?
Postat av: NiC

Man kan aldrig bota beroendet från en alkolist men man kan byta ut alkoholen mot något annat!

Bra text!

Postat av: Karolina

Precis!

2007-11-09 @ 10:47:45
URL: http://karolinajamtin.blogg.se
Postat av: Karolina

ojojoj, det blev lite fel med den här konversationen så jag raderade alltihopa. Tråkigt att det blev så!

2007-11-12 @ 20:02:25
URL: http://karolina.blogg.se
Postat av: Anonym

visst var det hemskt men ändå kunde man inte sluta lyssna på honom! man fick lite tårar i ögonen

2007-11-13 @ 22:27:00
Postat av: Karolina

Ja, man ville höra hur allt slutade!
Det va verkligen berörande asså.

2007-11-14 @ 23:12:17
URL: http://karolinajamtin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback